Om uw film op te sturen Klik hier

Home
FILMARCHIEF
1 Minuut film
Animatie
Bedrijfsfilm
Culinair
Dierenmanieren
Diverse
Fantasie
Herfst thema
Intro's
Kunst & kitch
Kerst & Nieuwjaar
Lente thema
Muziek & theater
Reizen
Reportages
Steden & dorpen
Toeristisch
Winter thema
Zomer thema
Projecten mailgroep
Seniorennet
FOTOARCHIEF
Pascallekes 2006
Pascallekes 2007
Pascallekes 2008
Pascallekes 2009
Pascallekes 2010
Pascallekes 2011
Pascallekes 2013
Pascallekes 2014
Pascallekes2015

Beurs langer actief
5 Jaar Seniorennet
Poëziemiddag

UITSTAPPEN

Bulskampveld
Beernem

C-Mine Genk

INFO
Regels mailgroep
Wedstrijdreglement
Fotoarchief leden
Officiële intro
Erelaureaten
Wir
2009
2010
2011
2014

Miss It
2012
2013
2014  
 

Rollei Mini Crane M1
Mailgroep Filmen - Index
 

Om uw film op te sturen Klik hier

Home
FILMARCHIEF
1 Minuut film
Animatie
Bedrijfsfilm
Culinair
Dierenmanieren
Diverse
Fantasie
Herfst thema
Intro's
Kunst & kitch
Kerst & Nieuwjaar
Lente thema
Muziek & theater
Reizen
Reportages
Steden & dorpen
Toeristisch
Winter thema
Zomer thema
Projecten mailgroep
Seniorennet
FOTOARCHIEF
Pascallekes 2006
Pascallekes 2007
Pascallekes 2008
Pascallekes 2009
Pascallekes 2010
Pascallekes 2011
Pascallekes 2013
Pascallekes 2014
Pascallekes2015

Beurs langer actief
5 Jaar Seniorennet
Poëziemiddag

UITSTAPPEN

Bulskampveld
Beernem

C-Mine Genk

INFO
Regels mailgroep
Wedstrijdreglement
Fotoarchief leden
Officiële intro
Erelaureaten
Wir
2009
2010
2011
2014

Miss It
2012
2013
2014  
 

Rollei Mini Crane M1
In veel films en shows zie je bijzondere, heel vloeiende camerabewegingen. Wij als hobbyist filmer zouden zulke mooie soepele bewegingen zelf met de camera willen maken? Rollei levert de Mini Crane M1, een hulpmiddel dat van onze opnames bijzondere opnames maakt.

Doordat de cameras en fototoestellen steeds lichter worden kunnen ze vrij worden bewogen. Hierdoor krijgt men dynamiek in zijn beelden. Wat nog niet wil zeggen dat die dynamiek altijd mooi is; zwaaiende,schokkende en wiebelende beelden hebben we allemaal weleens gezien.
De meeste camera's met beeldstabilisatie weten de trillingen verrassend goed te compenseren, maar het is de camera­man of -vrouw die de beelden vastlegt en soms verkeerde bewegingen maakt. Vooral bij tele en of langdurige opnamen is het lastig om de camera stil te houden. Het gebruik van een goed statief is dan een verplichting. Op zo'n statief is de camera echter alleen in horizontale en verticale richting te bewegen.

En wij als een beetje gedreven hobbyist willen meer.

Na de lancering van de fotocamera die kon filmen hebben de fabrikanten van statieven alle variaties weer uit de kast gehaald. In de proffesionele wereld werd de crane al vele jaren gebruikt. Op Tv bij bijvoorbeeld het songfestival zien we camera's over het publiek scheren en de artiesten zonder vermeldens waardige inspanning close in beeld brengen. Nu steek je zo'n crane niet zomaar in je broekzak, en bovendien kost hij vele duizenden euro's.

Rollei levert nu een crane die redelijk betaalbaar is en gemakkelijker te vervoeren.

MINI CRANE M1

De Rollei Mini Crane M1 wordt geleverd inclusief draagtas. Voor gebruik moet de contra-arm worden bevestigd en de beide armen uitgeschoven. De crane kan zowel via de dikke (3/8 inch) als de dunne (1/4 inch) schroefdraad op een driepootstatief of andere ondergrond worden bevestigd. Men kan desgewenst de als toebehoren leverbare panoramakop R60 er tussen plaatsen. Deze panoramakop heeft een bepaalde ingebouwde weerstand, zodat vloeiende horizontale bewegingen kunnen gemaakt worden. Als contragewicht kan de als toebehoren leverbare waterzak worden gebruikt, of een contragewicht in metaal. Het voordeel van de als toebehoren leverbare waterzak is het geringe gewicht tijdens het transport. Bij gebruik van een metalen gewicht hoeft u niet naar een kraan te zoeken en kunt u de contra-arm markeren zoadat u weet waar u de volgende keer het contragewicht moet plaatsen.

PRAKTIJK

Nadat het statief is opgebouwd en de camera is bevestigd en het statief in balans is gebracht, kunnen we ermee gaan filmen. Het in elkaar zetten van het statief weten we al hoe het moet. Het balanceren is geen probleem; dit kan eenvoudig door de klem voor de waterzak of het contragewicht iets naar voren of naar achteren te schuiven. Alleen het bevestigen van de camera gaat wat onhandig, want de ruimte voor het aandraaien van de vleugelschroef is krap voor dikke vingers. Het gebruik van een snelkoppelingsplaat lost dit op. Via de ingebouwde waterpas controleren we of de camera mooi waterpas staat. Vervolgens kan de horizintale stand van de camera worden ingesteld door een van de twee armen in te korten. Is alles naar wens en het beeld als de camera dicht bij de grond en maximaal hoog is komt goed over, dan is de crane klaar voor actie en kan het filmen beginnen. De Mini Crane M1 bewegen gaat in alle richtingen soepel. We kunnen ruim voldoende hoogte bereiken om boven de hoofden uit te komen. De lage shots zijn heel mooi. Een crane biedt hierbij het voordeel dat je niet op de knieën hoeft te zitten. De instellingen op de camera aanpassen kun je niet zomaar doen, en is het Icd-scherm niet op elke hoogte goed te bekijken.Hiervoor komt de afstanbediening en een hulpmonitor van pas. Eventueel is een universeel hulpstuk te koop waarmee een losse monitor op de Mini Crane M1 kan worden bevestigd. Wordt de zak of een ander gewicht op de juiste plaats bij de arm geplaatst, dan komt dat de stabiliteit van het geheel niet ten goede; doordat het contragewicht dreigt te slingeren kan de camera gaan oncontroleerbare bewegingen maken en over en weer zwiepen.

CONCLUSIE

Met de Rollei Mini Crane M1 zijn heel mooie zwenkbewegingen te maken. Vooral shots waarbij de crane tegelijkertijd een beweging omhoog en opzij maakt, zijn heel mooi. Een stabiel draagvlak (statief) is een absolute voorwaarde om de crane zijn werk goed te laten doen. De crane is niet voor alle opnames inzetbaar. Bediening van de camera moet met de afstandbediening gebeuren. Met de Rollei Mini Crane M1 is een hoogte te bereiken van meer dan 2 meter. Dit is zonder de hoogte van het statief waarop de crane gemonteerd is. Afhankelijk van uw statief kan men tot een hoogte van bijna 4 meter geraken, waarbij het dan ook mogelijk is de camera tot vlak boven de grond te laten zakken. De uit koolstofvezel vervaardigde Mini Crane M1 is bijzonder proper afgewerkt, weegt 1520 gram en kan een camera tot 5 kilo dragen.

Prijzen:
Rollei Mini Crane M1 : € 499,99.
Rollei panoramakop R60: € 149,99.

Een paar voorbeeldfilms:

Technische uitleg

Voorbeeld opnames 

e-mail : filmenseniorennet@gmail.com

 

WIE, WAT, HOE
Instructie video's
Nieuwe camcorder
Spreek een voice over in
Tutorials Studio 16
Gebruik Editor
Mailgroep Filmen
 

LINKS
Software review
Video bewerking
Video & compressie
Digitale video
ARTIKELS
Hoe film beoordelen
Hoe Sonofind gebruiken
Bijkomend licht voor onze camera
Videoformaten
A
udacity
IEEE1394 onder Windows 7
Dualboot
Leren monteren
Onze film bewaren

Groothoek- en Teleconverters
Bits en Bytes

Muziek bij onze film

Film Tips
 
Mailgroep filmen, digitale video & montage
SENIORENNET.BE