Home
FILMARCHIEF
1 Minuut film
Animatie
Bedrijfsfilm
Culinair
Dierenmanieren
Diverse
Fantasie
Herfst thema
Intro's
Kunst & kitch
Kerst & Nieuwjaar
Lente thema
Muziek & theater
Reizen
Reportages
Steden & dorpen
Toeristisch
Winter thema
Zomer thema
Projecten mailgroep
Seniorennet
FOTOARCHIEF
Pascallekes 2006
Pascallekes 2007
Pascallekes 2009
Beurs langer actief
5 Jaar Seniorennet
Poëziemiddag
INFO
Regels mailgroep
Wedstrijdreglement
Fotoarchief leden
Officiële intro
 
 
Hoe kan ik mijn analoge video-opnamen digitaliseren om te bewerken op mijn pc?
Hoe maak ik de verbinding van mijn camcorder naar mijn computer ?
Hoe kan ik voorkomen dat ik mijn i link/Firewire/IEEE 1394 verbindingen beschadig?
Hoe kan ik mijn analoge 8 mm filmpjes digitaliseren ?
 

Hoe kan ik mijn analoge video-opnamen digitaliseren om te bewerken op mijn pc?

Als je een analoge camera of een videorecorder hebt en je wilt analoge opnamen digitaliseren en bewerken, dan kan je dat doen op volgende manier.
- je hebt nood aan een goede interne of externe videoconverter. Je neemt liefst een model met ingebouwde chip die de analoge beelden omzet naar een digitaal signaal.
- de camera of videorecorder kan je door middel van een composiet kabel of een S-kabel (voor beeld) en 2 tulpstekers (voor stereogeluid links en rechts) met de converter verbinden.
- verbindt de converter liefst met een met een firewire-kabel.
- als je óók een digitale camera hebt met analoog-in, dan kun je deze camera waarschijnlijk als converter gebruiken. Dat kan je nalezen in de gebruiksaanwijzing van de camcorder hoe dit in zijn werk gaat.
- capture je beelden met een goed montage pakket of een programma met capture-mogelijkheden zoals Windows Movie Maker.
- als beginneling zal je veel gebruik moeten maken van de handleiding van het montage pakket, oefenen en proberen en hulp vragen. Je kunt steeds een beroep doen op de kennis van de leden van deze mailgroep als er zaken zijn waar je niet wijs uit word.

Hoe maak ik de verbinding van mijn camcorder naar mijn computer ?

 

Tot op heden is het zo, de beste drager voor uw digitale video, is nog steeds de mini DV-tape. De beelden die met dergelijke camcorder zijn opgenomen kunnen eigenlijk maar op één manier foutloos naar onze computer worden overgezet, en dat is door middel van een FireWire –kabel. Naast de traditionele analoge uitgangen (composiet) om uw camera aan een tv toestel aan te sluiten, bezit iedere digitale camcorder die met mini DV-tapes werkt ook een FireWire (iLink, IEEE 1394)uitgang. Meestal is dit een 4-polig type. Ook de pc moet zijn uitgerust met dergelijke ingang (6-polig). Is dit niet het geval, dan is het inbouwen van dergelijke kaart een heel eenvoudige ingreep, die bovendien weinig kost. Met dergelijke verbinding hoeft geen drivers te worden geïnstalleerd. Onze computer herkent automatisch dergelijke aansluiting. Ook onze montage software is zo geschreven dat dergelijke verbinding als standaard wordt herkend. Ook de verbinding met onze laptop gebeurd op dergelijke manier. Is onze laptop nog van het type waar men een insteekkaart kan inschuiven, dan kan men dergelijk kaartje met een FireWire ingang benutten.

De nieuwste modellen van camcorders, zeker de snel in opkomst zijnde hoge definitie camera zijn meestal uitgerust om hun opnames te maken op een geheugenkaartje. Toekomstgericht gezien wordt dit wel de trend. Het heeft als voordeel dat er geen noodzaak meer is aan bewegende onderdelen binnenin onze camcorder, de toestellen heel licht zijn en weinig energie verbruiken. Op dergelijke videocamera’s zit niet langer een iLink. Daar is ook geen behoefte aan, want de geheugenkaartjes kunnen eenvoudig door middel van een kaartlezertje aan de computer verbonden worden. Ze worden dan meestal herkend als een extra externe harde schijf. Camcorders uitgerust met een ingebouwde harde schijf worden door middel van een USB-kabel met onze pc verbonden. Ook dergelijke camera’s worden als een externe harde schijf herkend. Als laatste heb je dan nog de cameratypes die hun opnames rechtstreeks op een mini dvd schrijven. Voor video wordt meestal gebruik gemaakt van DVD-R. Dat houdt in dat deze schijfjes eerst dienen te worden afgesloten (finaliseren) vooraleer men ze kan bekijken of inlezen op de computer. Deze schijfjes passen gewoon in onze standaard dvd-rom lezer van de computer.

 

 

Hoe kan ik voorkomen dat ik mijn i link/Firewire/IEEE 1394 verbindingen beschadig?

 

Bij het verbinden van onze camcorder met de computer kan schade ontstaan wanneer beide apparaten in werking zijn. Het is een basisregel van de elektronica dat apparaten onder spanning schade kunnen oplopen wanneer men deze met elkaar verbindt. Jarenlang hebben fabrikanten ons voorgeschoteld dat USB verbindingen, FireWire en ook de huidige HDMI zogenaamd "hot swappable" zijn. Niets is minder waar. Tot nu toe heb ik nog geen verhalen gehoord over schade bij USB verbindingen, maar bij FireWire is het een fenomeen die regelmatig de kop opsteekt. Wat nu te doen om dit te voorkomen?
De veiligste manier is natuurlijk de verbinding maken terwijl beide apparaten (camera en computer) nog niet zijn aangeschakeld. Eenmaal de verbinding tot stand gebracht start men de computer en dan de camcorder. Het aanschakelen van de camcorder kan zelfs gebeuren nadat de montage software is opgestart. Dan ben je zeker dat de software de camera herkent. Gebeurt deze verbinding voor de allereerste keer, dan verschijnt onderaan rechts de mededeling: “Nieuwe hardware gevonden” gevolgd door het merk en type camera. De ingebouwde chip van de camcorder zorgt ervoor dat voor dit type camera de drivers worden geïnstalleerd zodat de software weet met wat voor toestel het te maken heeft.
Bent u al met de pc aan het werk en u wilt uw camcorder aanschakelen zonder te moeten heropstarten, ga dan als volgt tewerk. Zorg ervoor dat uw camcorder op “UIT” (Off) staat. Maak eerst de verbinding met de pc. Maak daarna de verbinding met de camcorder, en pas daarna schakel je de camera aan. Zo voorkom je dat statische elektriciteit de FireWire poorten beschadigd.
Indien u een van beide poorten beschadigd, hou dan voor ogen, de minst dure kost is het FireWire kaartje ingebouwd in u pc. Erger is het wanneer de FireWire poort van de camcorder het begeeft. Dan staat u meestal voor een kost van een paar honderd euro’s en is het goedkoper een nieuwe camcorder aan te schaffen

Hoe kan ik mijn analoge 8 mm filmpjes digitaliseren ?

Analoge video naar een digitaal signaal omzetten en op de computer opslaan is al een hele opgave. Hierboven lees je in een korte beschrijving hoe je dit doet. Film op pillicule overbrengen naar de computer brengt wat meer voeten in de aarde. Aan de hand van een kort filmpje willen we u toch al voor een stuk op weg helpen.

Veel amateurfilmers hebben vroeger nog gefilmd op dubbel-8 of super-8. Een enkeling zelfs op 16mm film. De films die vroeger gemaakt zijn liggen nu vaak al jaren onaangeroerd in een kast. Zonde natuurlijk om de films nooit meer te draaien.Natuurlijk is een een heel goede om een projector op te stellen en een scherm en dan in een verduisterde kamer te zitten om naar die beelden te kijken. Maar, indien we nog over een projector beschikken, kan u mits enige handigheid deze oude pellicule films behoorlijk naar een dvd over brengen. Ik zeg behoorlijk, maar verwacht geen wonders. De contrastvorming van video haalt het niet bij die oudewetse films. Kon je in donkere delen op de film nog alles onderscheiden, op video wordt alles dan zwart. Omgekeerd, wordt alles wat licht is op de film en waar nog "tekening" in zit, op video gewoon wit. Het probleem is, dat we als amateurs nou eenmaal niet over geavanceerde scanners beschikken waarmee de film overgezet wordt. Maar toch is het te doen.


Wat is er nodig

In het beste geval zijn de onderstaande apparaten nodig om de film over te spelen naar video.

1. Een filmprojector, zo mogelijk met een regelbare snelheid, want de film zou eigenlijk met een snelheid van 16 2/3 beeld per seconde geprojecteerd moeten worden. Zijn u films opgenomen met 24 beelden per seconde, dan moet de projector op 25 beelden per seconde ingesteld worden. Video heeft een beeldsnelheid van 50 halve beelden (is 25 beelden) per seconde. Vandaar die genoemde snelheden om te voorkomen dat er een beeld snelheidsverschil ontstaat. Bij gebruik van 18 of 24 beelden per seconde kan er een flikkering onstaan in het videobeeld. Heb je een projector die ook in staat is audio weer te geven, dan dient u ook een verbinding te maken voor het audiogedeelte.
2. Een videocamera die alleen als camera wordt gebruikt. Via een Firewire verbinding kan deze camera met onze PC verbonden worden zodat we rechtstreeks opnemen op de harde schijf. Wie een recenter videocamera heeft die opnames maakt op een geheugenkaartje, zal dus daar zijn opnames moeten op plaatsen en het kaartje naderhand kopiëren naar de harde schijf van de PC. Het is raadzaam om op de camcorder de witbalans, de afstandsinstelling en het diafragma met de hand in te stellen.
3. Een stevig statief
4. Een "glasscreen" of een stevig en tevens schoon vel wit A4 papier. De vel papier kan men aan de muur bevestigen op gelijke hoogt als de lens van onze projector.
5. Een bijna donkere ruimte waar je alles kan opstellen.

Hoe gaat u te werk

Zet de projector op een zo groot mogelijke afstand van het projectiescherm (A4). Projecteer iets kleiner dan het A4 formaat. Zet de camera vlak achter, of naast de projector (met de lenzen van de projector op gelijke hoogte) maar zo, dat je in de zoeker nog net helemaal het geprojecteerde beeld ziet. Laat de projector lopen zonder film en draai zo mogelijk de flikkering die u ziet weg met de snelheidsregeling van de projector. Zoom nu in op het geprojecteerde beeld en zorg dat er geen zwarte randen op de camerazoeker te zien zijn. Stel de scherpte handmatig in op de overgang tussen zwart en wit. Vergeet ook niet de witbalans handmatig in te stellen. Gebruik voor het instellen van de witbalans een stuk lichtblauw papier die je voor het projectiescherm houdt. Controleer op het schermpje van de camcorder of dit goed is. Bedenk daarbij dat het geprojecteerde beeld wat geel van kleur is. Zijn al deze instellingen gedaan, dan kan de film in de projector worden gezet en kan het overspelen naar de PC beginnen. Het zal bij aanvang wat expirimenteren zijn, maar met een beetje geduld en doorzetting zijn heel goede resultaten te behalen.

 

Voor het weergeven van de inhoud op deze pagina is een nieuwe versie van Adobe Flash Player vereist.

Adobe Flash Player ophalen

 
 
WIE, WAT, HOE
Instructie video's logo plaatsen
Nieuwe camcorder
LINKS
Software testen
Video bewerking
Video & compressie
Digitale video
ARTIKELS
 
Mailgroep filmen, digitale video & montage
SENIORENNET.BE