Om uw film op te sturen Klik hier

Home
FILMARCHIEF
1 Minuut film
Animatie
Bedrijfsfilm
Culinair
Dierenmanieren
Diverse
Fantasie
Herfst thema
Intro's
Kunst & kitch
Kerst & Nieuwjaar
Lente thema
Muziek & theater
Reizen
Reportages
Steden & dorpen
Toeristisch
Winter thema
Zomer thema
Projecten mailgroep
Seniorennet
FOTOARCHIEF
Pascallekes 2006
Pascallekes 2007
Pascallekes 2008
Pascallekes 2009
Pascallekes 2010
Beurs langer actief
5 Jaar Seniorennet
Poëziemiddag
INFO
Regels mailgroep
Wedstrijdreglement
Fotoarchief leden
Officiële intro
 

MULTIMEDIA

1. Een netwerk opzetten
2. Een digitale muziekbibliotheek maken

1. EEN NETWERK OPZETTEN

De tijd van de goede oude platendraaier, bandopnemer, cassettedeck en alle andere Hifi apparatuur ligt stilaan achter ons. In onze huidige maatschappij kijken en luisteren we bijna allemaal digitaal. Gedaan met kasten en schuiven vol Cd’s, Dvd’s, videobanden en alle andere soorten media dragers. Maar hoe krijgt u nu zoiets voor elkaar? Dat willen wij voor u nu eens in duidelijke taal aan de man brengen.

Eigenlijk kunnen we alles wat we hebben van muziek, film en foto digitaliseren en op een centrale plaats bewaren in een opslagruimte niet groter dan een boek. Het mooie is dat we al deze gegevens naderhand kunnen opvragen met onze computer, laptop, tablet pc, smartphone (iPhone), tv en stereo installatie. Daarvoor maken we gebruik van een thuisnetwerk. Nog mooier is dat we dit allemaal kunnen realiseren zonder onze woning half te verbouwen om de benodigde bekabeling te voorzien. Veel van het benodigde materiaal hebben we reed in ons bezit.

De basis van dit alles is dat we een internet verbinding hebben. Vermits u deze leest zal dit wel het geval zijn en we kunnen gerust stellen dat iedereen een vast internet verbinding heeft, analoge modems via enkele inbelnummers zijn al een tijdje uit omloop. Gebeurd dat internet verbinding nu via een telefoonlijn (ADSL) of via de kabel, dat heeft geen enkel belang. Zo een internetmodem (zie foto) noemen we een "accespoint"

Dit is een toestel waar de telefoonlijn of de kabel binnenkomt. Wanneer men kabeldistributie bezit wordt in dit apparaat het signaal gesplitst voor tv, telefonie en internet. Iedere applicatie heeft zijn specifieke stekker, zodat vergissingen uitgesloten zijn. Wie werkt via een telefoonlijn heeft een tweede aansluitpunt nodig voor tv signalen. Dit kan via de kabel, satelliet of gewoon via antenne.

We volgen nu even de internet kabel. Ofwel loopt die rechtstreeks naar uw computer, of die internetkabel is verbonden met een router. Dit is een soort verdeelkast van waaruit men verschillende pc kan aansluiten.

Tegenwoordig zijn de routers allemaal voorzien om zowel met kabel als draadloos (WiFi) met onze pc verbinding te maken. Dergelijke routers zorgen er ook voor dat we met meerdere apparaten op het internet kunnen, zonder extra aansluitingen of abonnementen.

Zoals ik al aanhaalde, bij de meesten onder ons is dit al voorzien. Indien niet, dan staan we

natuurlijk voor de aanschaf van dergelijk toestel. Je hoeft daar tegenwoordig geen fortuinen voor uit te geven, maar je moet wel op een aantal zaken letten. Aangezien wij plannen hebben om veel data (video, foto en muziek via ons netwerk door te sturen, willen we ook dat alles vlotjes verloopt. Het heeft geen zin een film via ons netwerk te bekijken als om de minuut het beeld bevriest om verdere informatie op te halen. Dus een router die 500 MB/s aan kan is zeker een must. Aanschafprijs daarvan varieert van 60 tot 150 euro.

Verbindingen

Onze woningen zijn nu eenmaal zo, dat niet alles zich op één bepaalde plaats bevind. Onze televisie toestel staat in de woonkamer, een radio in de keuken, de pc misschien in een kamer ingericht als bureel, enz....Als we die dus allemaal aan onze router willen koppelen die zich misschien in de garage bevindt, dan hebben we natuurlijk een probleem. Maar zoals gezegd, er komt geen sloopwerk bij te pas, gelukkig hebben we WiFi, ook wel aangeduid met de term WLAN (Wireless Local Area Network). Dat is een standaard waarmee toestellen draadloos communiceren. Laptops, Pc’s, Smartphones en tablet pc kunnen dus op die manier verbinding maken. Ook de nieuwste televisie toestellen en stereoketens worden met deze voorziening uitgerust. Lukt dit niet, of is dit het geval niet, dan kunnen we nog steeds zonder veel breekwerk een verbinding maken. Dan nemen we onze toevlucht tot de zogenaamde Powerline adapter.

Dit is eigenlijk niet meer en niet min dan een soort stekker voor in het stopcontact. Een aangezien onze toestellen op stroom werken is dit zeker in de buurt. Men kent daarin gewone stekkers, apparaatjes voorzien met een stopcontact, die de elektriciteit dus gewoon doorgeven, ja er zijn er zelfs uitgerust met een wifi. Van dergelijke pluggen heb je er minimaal twee nodig. Eentje verbinden we van het stopcontact naar de router. Het andere gebruiken we om het apparaat dat we in ons netwerk willen brengen aan te sluiten. Uw elektriciteitsleidingen dienen dus voor de verbinding.

Server

Wanneer we bovenstaande hebben gerealiseerd, en bij velen is de kans groot dat dit zo is, dan zijn we eigenlijk in het bezit van een thuisnetwerk. Op dergelijke manier kan men dus met verschillende apparaten op het internet, zonder meerdere verbindingen te hebben of een meerprijs te betalen. Maar daarmee kunnen we nog geen gebruik maken van onze foto's, films en muziek, tenzij natuurlijk onze pc steeds staat ingeschakeld. Dat willen we niet, onze opzet is gebruik te maken van al dat moois zonder onze computer te hoeven gebruiken. Dan biedt een NAS server de oplossing ( Network-attached storage). Dit is eigenlijk niets anders dan een soort externe harde schijf zoals we allemaal wel eentje hebben. Alleen zijn dergelijke toestellen uitgerust met een LAN stekker ( local area network - lokaal gebiedsnetwerk), in plaats van een usb, en hebben ze software aan boord die ons in staat stelt deze te herkennen op ons netwerk.

Bij aankoop van dergelijke schijf letten we er wel op dat ze geschikt zijn voor DNLA (Digital Living Network Alliance) en UPnP ( Universal Plug and Play) Dat zijn twee protocollen waarmee onze apparaten met elkaar kunnen communiceren. Meer hoeft u daar niet van te weten, alleen er aandacht voor hebben dat dit vermeld is wanneer we onze aankoop verrichten.Dergelijke toestellen bestaan er in alle grootes qua capaciteit en modellen. Neem de opslagcapaciteit niet te klein. Een terrabyteschijf (1000 Gb) is echt niet zo groot. Het voordeligst is natuurlijk de onderdelen apart aan te schaffen. Synology levert dergelijke toestellen zonder harde schijf. Het is een koud kunstje om daar zelf een harde schijf in te bouwen. Je hebt de keuze uit modellen met één schijf, twee schijven, jawel zelfs met 4 of 8 harde schijven

Alles hangt af wat u daarop wil parkeren. Het grote voordeel van dergelijke server is dat al uw bestanden op één centrale plaats staan en toegankelijk zijn voor alle apparaten die op ons netwerk zijn aangesloten. Een externe harde schijf is dat ook, maar moet wel telkens verbonden worden met het apparaat die we op dat moment gebruiken. Een externe harde schijf is ook maar met een toestel tegelijker te benaderen.

Mediaspelers.

Met wat hierboven beschreven staat hebben we eigenlijk alles in huis om via ons locaal netwerk naar onze muziek, films en foto's te kijken op de verschillende platformen. Maar onze opzet was al dit moois ook te kunnen horen op onze stereo installatie of te zien op ons groot tv scherm. Steeds meer en meer televisie fabrikanten brengen zogenaamde "smart" tv op de markt. Dit zijn toestellen die naast de aansluiting voor de kabel ook een

internet aansluiting hebben. Daarmee krijg je de mogelijkheid om bepaalde applicaties te installeren, zoals You Tube, Facebook, Twitter, Picassa en nog tal van anderen. Dergelijke toestellen hebben dan ook meestal een mediaspeler aan boord zodat we verbinding kunnen maken met onze plaatselijke server. Op dergelijke manier kunnen we dus onze muziek beluisteren of onze filmpjes bekijken.

Ben je niet in het bezit van een dergelijk dergelijk toestel dan moet men natuurlijk het op een ander manier realiseren. Steeds meer en meer verschijnen die kleine toestellen die ervoor zorgen dat we een link kunnen maken tussen onze tv en internet. Ook hier is de boordschap er voor te zorgen dat deze apparaten de vermelding hebben dat ze geschikt zijn voor DNLA en UPnP. Op deze toestellen tref je op de achterkant dan een aantal aansluitingen aan. Zeker dient aanwezig te zijn onze LAN aansluiting. Daarmee maken we verbinding met ons netwerk. Voor het beeld kan u tot drie verschillende aansluitingen aantreffen. De normale composit aansluiting, dat is de gele, witte en rode cinch aansluiting. Daarnaast kan men een component aansluiting hebben, dat merkt men aan de rode, groene en blauwe cinch aansluiting, en mogelijks treffen we een HDMI poort aan. Deze laatste zijn dan vooral bedoeld om in hoge definitie opgenomen materiaal weer te geven. Al deze toestellen worden geleverd met een afstandsbediening zodat we onze luie zetel niet hoeven te

verlaten. Omdat er nogal veel verschillende types van dragers zijn kunnen de meesten overweg met Mpeg1, 2 en 4, Dvix, Xvid, MOV, mkv voor wat video betreft. Voor het geluid treft men over het algemeen mp3, wav, ogg vorbis, flac en nog tal van andere soorten geluidsdragers. Bmp, Jpeg zijn de voornaamste codecs voor foto materiaal. De kans is klein dat we materiaal hebben die deze toestellen niet kunnen weergeven. Hiermee breiden we de mogelijkheden van onze tv uit. Deze toestellen laten zich net zo gemakkelijk aansluiten als een video recorder of een dvd speler. Omdat bijna elk soort aansluiting zijn specifieke stekker heeft kan men zich niet vergissen. Daarmee zijn we in principe klaar. Er is echter één punt waar men zich kan over ergeren. Met deze toestellen is het enkel en alleen mogelijk om naar onze muziek te luisteren wanneer ons tv toestel is aangeschakeld. Zelfs wanneer men het gelid aan een versterker koppelt, heeft men steeds het beeld nodig om de muziekfragmenten te selecteren die we zouden willen horen. Wanneer de gekozen muziek eenmaal speelt hebben we aan het beeld niets. Telkenmale onze tv aan of uitzetten is nu ook niet echt praktisch. Dus wie enkel en alleen zijn muziek verzameling op de server heeft staan, kan best opteren voor een oplossing waarbij we ons tv toestel niet van doen hebben. Dit is vrij recent, maar steeds meer en meer fabrikanten zien daar het nut van in en spelen in op deze trend. Een merk dat hier wel de voortrekker is, is Sonos. Zij hebben een aantal goed doordachte producten op de markt gebracht die ons in staat stellen van onze muziekcollectie te genieten. (Bekijk filmpje)
 

Men kan stellen dat dit zowat de Rolls Royce is onder de audio mediaspelers. Een systeem dat men naar eigen behoefte kan aanpassen en/of uitbreiden. Een tweede voorbeeld is het systeem dat aangeboden wordt door Logitech. Dit werkt echter op een ander principe, want om dit te gebruiken moet men server software op de computer installeren. Dat betekend echter dat we onze pc moeten opstarten om van onze muziek te genieten. Een uitzondering daarop is wanneer onze server van Synologie is. Deze firma is tot nu toe de enige die de mogelijkheid bied de Logitech server software op de server te installeren. Andere server bieden deze mogelijkheid niet, tenzij men deze gaat "cracken", een werkje die nu simpel is te doen.
Een tweede mogelijkheid, van iets bescheidener vorm zijn de mediaspelers van Logitech. Zoals reeds aangehaald dient men serversoftware op de pc te zetten om deze apparaten te kunnen gebruiken. Dat houdt in dat we dus

telkenmale onze computer moeten opstarten om gebruik te maken van onze muziekbibliotheek. Dat is naar mijn oordeel niet zo handig. Als je zinnens bent een thuisnetwerk op te zetten kan je maar beter opteren voor een NAS server van Synology. Dit merk biedt u de mogelijkheid de noodzakelijke serversoftware, rechtstreeks op de server te installeren. Ondanks zijn zeer bescheiden aankoopprijs en het bovenvermelde probleem, bieden deze toestellen goede kwaliteit en heel veel toepassingen. Naast uw muziekbibliotheek krijgt u en letterlijk duizenden radiostations bij, kan u via dit systeem gebruik maken van de muziekdienst Spotify en wie een facebook account heeft kan ook hiermee aan de slag op dit toestel. We hebben de keuze uit twee modellen, namelijk de Squeezebox Duet en de Squeezebox Touch. Beiden zijn even gebruiksvriendelijk.
Beide voorgestelde mediaspelers hebben als troef dat ze ook bediend kunnen worden via uw iPad, iPhone of een smartpfone die draait op het Android systeem Deze applicaties kan men gratis downloaden en onbeperkt gebruiken. Vanaf nu is het alleen maar genieten van uw muziekcollectie enkel en alleen door het aanklikken van een paar knoppen. Nooit meer vergeten waar men en bepaalde cd heeft weggelegd.

 

Draagbare Media

Ik kan me best voorstellen dat wat we zonet besproken hebben, misschien allemaal heel ingewikkeld is en u eigenlijk een systeem wil die flexibel en verplaatsbaar is. Ook aan die wens wordt door de fabrikanten aan tegemoet gekomen. Er bestaan complete systemen die net zoals de gouwe oude draagbare radio werken. Er

zelfs modellen uitgerust met een FM radio ontvanger, cd speler in usb-ingang. Ze zijn allemaal voorzien om zowel via een netwerkkabel te worden verbonden, alsook draadloos. Maar we mogen natuurlijk niet de mogelijkheden onderschatten van onze eventuele tablet pc of smartphone. Ook deze apparaten kunnen moeiteloos met ons

netwerk worden verbonden en zijn uiterst geschikt om zowel onze foto's, videobestanden en audiobestanden af te spelen. Door gebruik te maken van een docking station worden het zelfs bijna complete muziekinstallaties. Aangezien al deze apparaten ook zijn uitgerust met de Bluetooth technologie, schept dit natuurlijk een aantal mogelijkheden. Zo bestaan er luidsprekersets eveneens met deze technologie, die dan draadloos onze muziek weergeven. Het is soms niet altijd nodig om een paar extra luidsprekers met deze voorziening aan te schaffen. Er zijn een paar, dat op deze trend inspelen en adapters op de markt hebben gebracht die de mogelijkheid bieden om onze bestaande klankkasten aan te sturen. Ook naar onze stereo installatie.
U ziet, de mogelijkheden zijn bijna onbeperkt en dagelijks komen nieuwe zaken op de markt die op deze trend inspelen. Al dit mooi zorgt er natuurlijk voor dat onze alom en gewaardeerde cd een langzame dood sterft. Op multimedia gebied is de wereld enorm aan het veranderen. Onze boeken worden digitaal, videotheken zullen op termijn verdwijnen want video-on-demand wordt de toekomst en de cd en dvd worden langzamerhand museumitems. Maar, er is nog een hindernis die we moeten overwinnen. We kennen nu al een beetje de mogelijkheden, de vraag rest ons nu nog: "Hoe krijgen we onze cd's en platen collectie digitaal". Dit gaan we bekijken hier

e-mail : mailgroep.filmen@gmail.com

 

WIE, WAT, HOE
Instructie video's
Nieuwe camcorder
LINKS
Software testen
Video bewerking
Video & compressie
Digitale video
ARTIKELS
Film Tips
Mailgroep filmen, digitale video & montage
SENIORENNET.BE