Om uw film op te sturen Klik hier

Home
FILMARCHIEF
1 Minuut film
Animatie
Bedrijfsfilm
Culinair
Dierenmanieren
Diverse
Fantasie
Herfst thema
Intro's
Kunst & kitch
Kerst & Nieuwjaar
Lente thema
Muziek & theater
Reizen
Reportages
Steden & dorpen
Toeristisch
Winter thema
Zomer thema
Projecten mailgroep
Seniorennet
FOTOARCHIEF
Pascallekes 2006
Pascallekes 2007
Pascallekes 2008
Pascallekes 2009
Pascallekes 2010
Pascallekes 2011
Pascallekes 2013
Pascallekes 2014
Pascallekes2015

Beurs langer actief
5 Jaar Seniorennet
Poëziemiddag

UITSTAPPEN

Bulskampveld
Beernem

C-Mine Genk

INFO
Regels mailgroep
Wedstrijdreglement
Fotoarchief leden
Officiële intro
 

Groothoek- en Teleconverter

teleconverter.jpg02 groothoek.jpg
Teleconverter                                    Groothoekconverter

Hoe werkt een wide converter?
Een wide angle converter, oftewel groothoek converter, is een opzetstuk voor de cameralens. Het zorgt ervoor dat de lens een groter gezichtsveld heeft. Oftewel: er past meer in het beeld.

01 groothoek.jpg
Toepassing van wide converters
Een groothoek converter gebruikt u dus bij het filmen of fotograferen van grote objecten waarbij u niet in de gelegenheid bent om zelf met de camera achteruit te lopen.
Denk aan grote gebouwen, bredere panoramafoto's van een landschap, maar maar ook binnen filmen en fotograferen wordt met een groothoek converter stukken makkelijker. Ook bij het in beeld brengen van grote groepen personen kan een groothoek converter helpen.
Een wide converter monteren
Een wide converter wordt gemonteerd aan de schroefdraad van de lens.
Vrijwel iedere cameralens, of dit nou een videocamera of een spiegelreflex objectief is, heeft schroefdraad voor filters en andere accessoires (zeer eenvoudige compactcamera's daargelaten).

Het is zaak om de juiste maat te nemen. Hier bestaan een aantal standaard maten voor, zoals 30, 37 en 43 mm bij bijvoorbeeld videocamera's en 52, 58 en 62 mm bij veelgebruikte spiegelreflex-objectieven.

Voor het bepalen van de juiste schroefdraadmaat van uw camera, staan hier tips.
Waar moet uw camera aan voldoen?
De camera moet zoals gezegd, schroefdraad aan de voorzijde hebben zodat hier accessoires op gemonteerd kunnen worden. Waarom zou u kiezen voor een wide angle converter? Meestal omdat uw camera te weinig groothoekbereik heeft en de lens/objectief niet verwisseld kan worden.
Als u wel een verwisselbaar objectief heeft (bij uw spiegelreflexcamera) dan kunt u ook een "echt" groothoekobjectief kopen, maar dit is vaak een prijzige aangelegenheid. Met een wide converter bouwt u in een handomdraai uw bestaande standaardlens om naar een groothoeklens.

Waar moet u op letten bij gebruik van een groothoek converter?
De groothoek converter breekt het licht en zorgt ervoor dat het op de juiste manier in de cameralens valt. Deze afbuiging van het licht heeft als gevolg dat er altijd een klein beetje "barrel distortion" is, oftewel tonvormige vertekening. Overigens hebben alle groothoeklenzen (ook vaste groothoek objectieven voor spiegelreflexcamera's) hier last van. Bij de meestverkochte converters (0.5x vergroting) valt dit erg mee.
Het effect hiervan kun je (in extreme vorm) vergelijken met de spiegeling in de bolle kant van een lepel of in een kerstbal. Dit betekent dat rechte lijnen een beetje krom lopen.

how-to-correct-lense-distortion-with-photoshop-header.png


Dit effect wordt minder naarmate de kwaliteit van de voorzetlens beter is. Als u geen dingen filmt/fotografeert die veel rechte lijnen hebben, dus natuur of landschappen, dan is het effect niet zichtbaar

 Barrel distortion oplossen
Mocht het voorkomen, dan kan het worden gecorrigeerd met Photoshop of een ander beeldbewerkingsprogramma, maar je kunt ook bij het nemen van de foto ervoor zorgen dat er geen rechte lijnen naast de rand van het beeld zitten, zoals een flatgebouw of lantaarnpaal.
Een andere methode om het effect te minimaliseren, is om niet 100% uit te zoomen, dus om niet op het maximale groothoekbereik te gaan filmen of fotograferen (maar goed, daarvoor heb je juist de groothoek converter gekocht toch?).
Maar soms geeft het helemaal geen storend effect en werkt het juist extra ruimtelijk.
Accessoires aan de wide converter monteren
De wide converter heeft aan twee kanten schroefdrad: aan de achterzijde om hem te monteren op de cameralens, maar ook aan de voorzijde (de kant die niet aan de camera zit) zit schroefdraad.
Doordat de converter taps uiteenloopt (vanaf de camera gezien) is de diameter van dit schroefdraad groter dan het schroefdraad waarmee hij op de camera zit.

Op dit schroefdraad kunt u ook accessoires draaien, zoals een groothoek zonnekap, UV filter of polarisatiefilter.Daarover straks meer.
Houd met het kiezen van het accessoire wel rekening met het feit dat u accessoires kiest voor gebruik met een groothoeklens. Ze moeten dus extra plat zijn. Anders ziet u bijvoorbeeld de binnenkant van de zonnekap: zogenaamde vignettering.
Donkere hoeken in het beeld worden dus veroorzaakt doordat het accessoire te dik is. Dit komt alleen voor bij lenzen met veel groothoekbereik.

Wat is vignettering?
Vignettering is het effect waarbij de hoeken van een foto donkerder worden. Dit kan de bedoeling zijn maar vaak is het een ongewenst neveneffect van onjuiste fotospullen of onjuist gebruik ervan.
Vignettering kan optreden in extreme mate, zoals op onderstaande foto.

vignettering2.jpg

Wat is een teleconverter?
Met een Tele Converter maakt u in een handomdraai van een standaard lens een telelens. Een teleconverter is erg handig om van een standaardlens op een betaalbare manier een telelens te maken. Ook worden converters veel toegepast op camera's die een vaste lens hebben (schroefdraadbevestiging is wel noodzakelijk). Ook zijn ze handig voor videocamera's.

videocamera met tele.jpg
Wel of geen UV filter

uv filter2.jpg

Het UV-filter heeft op zichzelf op de hoogte waarop wij leven en voor digitale sensoren niet zo veel zin. Het filter blokkeert namelijk UV licht, iets wat vooral hinderlijk is op onze film genomen op grote hoogte. Het filter helpt dan een blauwe kleurzweem te voorkomen. Onder of op zeeniveau is het effect van het filter beperkt.
Digitale sensoren zijn sowieso niet gevoelig voor UV. Maar het UV-filter wordt toch veel gebruikt op digitale camera’s en dan met name als bescherming van de lens. Het filter kan de eerste klap opvangen in plaats van het voorste glaselement van de lens. Beter een schade van een paar tientjes dan van honderden euro’s.
Nadeel van het UV-filter is dat het om relatief goedkoop glas gaat dat een extra buffer vormt voorop de lens, waarin het licht kans heeft heen en weer te kaatsen. Hierdoor neemt het contrast af en loop je een groter risico op lensflare bij schuin invallende lichtbronnen. Zeker als er stof of ander vuil op het filter zit. Een deel van de filmers is daarnaast van mening dat je geen goedkoop stukje glas voor een lens die vele honderden euro’s heeft gekost moet steken, de camerafabrikanten hebben met dure coatings hun best gedaan een optimale beeldkwaliteit te leveren die je met een los filter negatief beïnvloedt. Als je het lensflare nadeel wegdenkt, dan zal het effect van het extra glas op de film waarschijnlijk beperkt zijn, maar iedereen heeft hier zijn eigen gevoel bij.

Ik gebruik standaard altijd de zonnekap op de lens en hiermee heb ik tot nu toe alle klappen kunnen opvangen. Daarnaast helpt de zonnekap om lensflare te voorkomen en kan het contrast verbeteren. Het maakt mij niet uit of ik binnen of buiten fotografeer, overal kunnen lichtbronnen zijn die net verkeerd in de lens vallen waardoor er flare ontstaat en met de zonnekap help ik dat voorkomen. Ook de zonnekap vergt een investering, vaak is deze duurder dan een UV-filter, maar in mijn optiek wel een betere investering.
uv filter.jpg




Polarisatiefilter

polarisatiefilter2.jpg

Wat doet een polarisatiefilter precies?

Het polarisatiefilter geeft een aantal effecten die goed van pas komen voor een filmer. Het meest merkbare effect is het effect op kleuren. Met een polarisatiefilter wordt groen groener, springen felle kleuren van bloemen er nog meer uit en wordt het contrast tussen de lucht en de wolken vergroot. Vooral dit laatste is een bekend effect, onder sommige omstandigheden wordt de lucht zelfs donkerblauw/zwart.
Sterk polariserend effect
Een ander goed eigenschap van het filter is dat het reflecties tegengaat. Alles in de wereld reflecteert licht, anders zouden we ze niet kunnen zien, maar soms kan de reflectie zo sterk zijn (vooral midden op de dag in de zomer) dat deze invloed heeft op hoe de kleuren in de camera terecht komen. Hoe meer reflectie, hoe minder je de echte kleuren ziet, het contrast neemt af. Kleuren worden dus versterkt als je het filter op je lens hebt zitten.

polarisatiefilter-water.jpg
Verder worden reflecties in glas en op water tegengegaan, waardoor je met het filter wel de bodem van een fontein met vissen zou kunnen zien en niet alleen de kop van een kikker, maar ook zijn lijf onder de waterspiegel. Een andere goede toepassing is bij het maken van een portretfoto waarbij je met een polarisatiefilter glimmende plekken tegen kunt gaan.

Werking
Het filter bestaat uit twee delen, een deel dat je op de schroefdraad van de lens draait en een draairing waarmee je het effect kunt doseren door er aan te draaien. Het kunnen draaien is een belangrijke eigenschap van het filter, afhankelijk van de sterkte van het licht en de lichtinval heeft het filter namelijk een ander effect. Als je je camera enkele graden draait zal het effect meteen veranderen.
Iedere keer als de locatie van de camera wijzigt moet je het filter aanpassen door aan de draairing te draaien.Ook als de hoek van de zon is veranderd moet je een aanpassing doen. Je moet dus aan de draairing blijven draaien, het filter op de lens steken alleen is niet genoeg. Let ook op als de lens een draaiend voorelement heeft, het voorste deel van je lens draait bij het focussen en het effect van het filter wordt dan ook aangepast.

 

Het filter is het meest effectief als de camera op 90 graden van de zon wordt gehouden, dus de zon staat links of rechts van de fotograaf. Daarnaast hangt het ook nog af van de verticale hoek waarin de camera wordt gehouden. Soms krijg je ook al donkere luchten als je geen polafilter gebruikt, vooral op hele zonnige dagen met een groothoek lens. Er zijn ook standpunten waarop het filter geen effect heeft, bijvoorbeeld als de zon recht achter je of recht voor je staat.

Heb je te maken met grijze luchten waar geen zon doorheen komt, dan heeft het filter ook geen effect. Voor reflecties wegdraaien maakt het trouwens niet uit waar de zon staat, dat werkt altijd. Het is een favoriete toepassing van mij voor bijvoorbeeld watervallen, de reflectie wegwerken en de sluitertijd zo te vertragen dat het een miseffect geeft.

Hoe weet je nu of je het gewenste effect hebt? Door aan het filter te draaien zie je in de zoeker van de camera van het effect. Tijdens het draaien komt er een punt waarop het beeld er het meest aangenaam uit ziet. Bijvoorbeeld bij een blauwe lucht met witte wolken, tijdens het draaien komt een punt waarop de wolken er opeens uit lijken te springen. Dat is op dat moment het ideale effect.

polarisatiefilter.jpg

Circulair of lineair?
Er zijn twee verschillende filters, een circulair en een lineair filter. Lineaire filters zijn minder duur dan circulaire filters en ook marginaal effectiever. Maar je hebt een circulair filter nodig als je een camera hebt die door de lens meet of autofocus heeft, anders schakel je door het ombuigen van lichtstralen dat het filter doet één of beide functies uit.

niet circulair.jpgpolarisatiefilter2.jpg
Niet circulair Polarisatiefilter                                  Circulaire polarisatiefilter

Veel succes

wama4040

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

e-mail : filmenseniorennet@gmail.com

 

WIE, WAT, HOE
Instructie video's
Nieuwe camcorder
Spreek een voice over in
Zoeker op uw scherm
Tutorials Studio 16
Nieuwe HD camera kopen
Gebruik Editor
Mailgroep Filmen
 
LINKS
Software review
Video bewerking
Digitale video
ARTIKELS
Hoe film beoordelen
Hoe Sonofind gebruiken
Bijkomend licht voor onze camera
Videoformaten
A
udacity
IEEE1394 onder Windows 7
Dualboot
Leren monteren
Onze film bewaren
Groothoek- en Teleconverters
Muziek bij onze film
Bits en Bytes


Film Tips
Mailgroep filmen, digitale video & montage
SENIORENNET.BE